A Természetünk

The Naturalliance network is run by the International Union for Conservation of Nature (IUCN), to help you to live well. To live well, you need to make good decisions, for yourself and in your community, about benefits and risks from the natural world. IUCN embraces knowledge from 1,400 organisations, including 90 governments, and 24,000 experts to provide the best knowledge for decisions about the natural world.

 
Vegye figyelembe a COVID-19-et
23 máj. 2020

Please think carefully about the threats to you and nature from COVID-19. Use only advice from trustworthy organisations on how you and your community can recognise and avoid this disease. Consider the different needs of rural people elsewhere. The virus survives in moist air and infects us through mouth, nose and eyes. Soap kills it. Therefore, important advice is to:

  • keep 2m from people - avoid air they breathe out;
  • obey rules about travel and wear a mask if you can; 
  • disinfect surfaces people touch and of things you buy;
  • wash your hands often with soap for 20 seconds, especially before touching mouth, nose, eyes or food.

 

Measures against future pandemics must also be devised wisely, based on the best science. New laws should avoid harm to rural livelihoods and to nature conservation.

 

Egy olyan világban élünk, melyet erősen befolyásolnak az emberek, bár ez nem mindig volt így. A modern emberek milleniák alatt fejlődtek ki vadászok és gyűjtögetők kis csoportjaként. Az őseink vadásztak, halásztak és növényi részeket gyűjtögettek, mielőtt nemesítették a növényeket és háziasították  az állatokat. Ez olyan módon befolyásolta a fajunkat, amit még csak most kezdünk el megérteni.

 

A barlangrajzokon látszik, hogy az állatok iránti tisztelet mindig is fontos volt. A vadászat miatt alakutak ki az első természetvédelmi területek és a halászok szervezték meg a folyók helyreállítását. Az első állatvédelmi szervezeteinket azok a az emberek kezdték, akik empátiát éreztek az állati társaink iránt.

 

Mostanában az emberek inkább uralkodnak a természet felett és gyakran károsítják. Mégis, mindannyian függünk a természettől, a levegő miatt, amit belélegzünk, a tiszta víz miatt és a kedvező időjárás, miatt ami a növények termesztéséhez szükséges. Sokunk a természetben való felüdülés miatt marad egészséges. Mindannyiunknak meg kell tanulunk a természetet jól kezelni, not least for COVID-19 and wildlife trade. Ha kedveled a természetből származó ételeket vagy szereted megfigyelni a vadvilágot, te is segíthetsz megőrizni ezeket az erőforrásokat.

 

A vadászok és természet őrök nem mindig dolgoznak össze, pedig muszáj lenne. Az összetűzések felhívják a figyelmet mindenféle veszély helyzetre, mint például a klímaváltozásra. A fenntartható erőforrások használata nem különbözik a megszokott termékektől, viszont jobbak a természet megóvására. Hunting, farming and other uses of natural resources can be solutions for conservation and the threats from global warming. We need to focus together on solutions, based both on technology that creates new livelihoods and on nature itself.